zondag 29 juni 2008

ruttig

Hier ten huize wordt hoogstzelden tot nooit gevraagd, ‘Wat vind Mark Rutte er eigenlijk van?’ Toen ik onlangs hoorde dat hij al vanaf begin 2008 doende is de Beginselverklaring van zijn Volkspartij voor Vrijheid & Democratie te herschrijven, was ik vooral verbaasd. En giechelig.

Ik weet niet beter dat het eerste en enige beginsel van de VVD is, het vrije ondernemerschap in al zijn vormen en behoud van de hypotheekaftrek. Want Vadertje Staat moet geprivatiseerd worden, maar als je kunt profiteren moet je het niet laten. Welbegrepen eigenbelang en als ieder voor zich haar/zijn eigenbelang nastreeft worden we er met ons allen beter van.

Klaar is de VVD-beginselverklaring. Ik vraag me af waarom Rutte er zo lang over doet.

Op de VVD-netstek vinden we zijn beginsel-overwegingen totnutoe. De titels van zijn ‘pennestreken’ spreken voor zich:

Van vrije markt via globalisering naar markt onder druk.

Technologie: van voorpagina naar beklaagdenbankje.

Van terugtredende staat via bemiddelende staat naar bemoeizuchtige staat.

Van Koude Oorlog naar Clash of Civilizations.

Van multiculturele wensdroom via integratiedebat naar nieuw nationaal bewustzijn.

Van voltooide emancipatie naar opstand der burgers en nieuwe sociale tweedeling.

Je voelt op je klompen aan wat hij onder die kopjes aan (rookvrije) cafépraat neerpent.

Ook in ons land zit de vrije markt in het defensief. De broodnodige liberalisering van de huurmarkt werd geblokkeerd, de vrijmaking van de markt voor het briefverkeer voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een nieuw pakket belastingverhogingen zet de rem op de economische groei. De opbrengsten daarvan worden vooral besteed aan traditionele linkse herverdelingsprojecten in eigen land en daarbuiten (denk aan het opschroeven van de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking tot ver boven de internationale norm).

Het anti-technologiedenken van de antiglobalisten […] heeft iets weg van de Engelse Luddites. Die leefden in de vroege negentiende eeuw hun frustraties over de komst van de Industriële Revolutie uit op de spinmachines die hun handwerk overbodig dreigden te maken. Het is niet moeilijk om de overeenkomst te zien tussen de Luddites van toen en de ‘activisten’ van nu die voor het oog van de camera veldjes met genetisch gemanipuleerde gewassen vernietigen – of met de milieuterroristen die zich van de meest gewelddadige middelen bedienen in hun campagnes tegen biotechnologie-laboratoria. Het is aan de VVD om de verworvenheden van de opeenvolgende technologische revoluties te beschermen tegen deze moderne barbarij.

Het feit dat een clash of civilizations ondenkbaar is, wil niet zeggen dat de Islam voor ons land geen serieuze uitdaging vormt. Een uitdaging is de aanwezigheid van één miljoen moslims binnen onze landsgrenzen immers wel degelijk. Niet in militaire zin uiteraard, maar wel in sociale en culturele zin. In sociale zin is het bijvoorbeeld een probleem dat er een onderklasse van vooral Marokkaanse immigranten dreigt te ontstaan, met meerdere generaties nieuwkomers die nooit hebben gewerkt en blijvend afhankelijk zijn van een uitkering of de inkomsten verkregen uit misdadige activiteiten. Dit is overigens niet alleen een probleem van de Islamitische gemeenschap. Ook andere migrantengemeenschappen – uit de Antillen, uit Afrika en uit delen van Azië – kunnen zich slechts met moeite aan de onderklasse ontworstelen. Voor te velen is de multiculturele wensdroom in een nachtmerrie geëindigd.

Nu weet ik weer waarom ik niet bij de VVD moet zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten