zondag 15 juni 2008

des Heeren

Op deze dag des Heren een bijdrage van dominee William Huntington, in leven Dienaar van het Evangelie in de Providence Chapel, Gray’s Inn Lane, Londen, Vereenigd Koninkrijk.
Onder de titel De naakte boog Gods of: Zichtbare tentoonspreiding van de oordelen Gods over de vijanden van de waarheid, doet hij ons in 25 dichtbedrukte bladzijden verslag—met om de andere regel een Bijbelcitaat—van allerlei narigheid die niet-christenen overkomt.
Daarover wil ik het nu niet hebben, het gaat mij om de taal van de man.
Of komt die van de vertaler—Huntington schreef natuurlijk in het Engels.
(Overigens, ‘66:14’ betekent niet zesenzestig gedeeld door veertien, maar is een verwijzing naar hoofdstuknummer en tekstregel van het aangehaalde boek in de Bijbel—dat ik dat er bij moet zeggen).
Dagelijkse opmerking van de oordelen, goedertierenheden, zegeningen en beschikkingen van de Goddelijke Voorzienigheid dient zeer tot versterking van het geloof, omdat God beloofd heeft dat „de hand des Heeren bekend zal worden aan Zijn knechten, en dat Hij Zijn vijanden zal gram worden.” Jes. 66:14.
Hetzelve is insgelijks tot een voldoend bewijs van de waarheid en geloofwaardigheid der heilige schrift; omdat wij aan de ene kant Gods oordelen dagelijks over de goddelozen aan het licht gebracht zien, zowel als Zijn dagelijkse goedertierenheid zich zichtbaar aan de vromen vertoont. Daarom wordt ons bevolen te zien „de goedertierenheid en de gestrengheid Gods.” Rom. 11:22.
Ik ben ten volle overtuigd, dat de gehele reeks van gebeurtenissen in de verborgen raad van God van alle eeuwigheid gelegd waren en door de Heilige Geest aan Gods uitnemende dienstknechten werden bekend gemaakt; en dat ’het rondwentelende rad van de Tijd’ deszelfs prijzen en nieten doet te voorschijn komen, en dat dit snelgaande rad dit even zo vlug zal doen als het draait, totdat de „gehele verborgenheid Gods vervuld zal zijn, gelijk Hij Zijn dienstknechten de Profeten verkondigd heeft.” Openb. 10:7. De zichtbare daadzaken met Gods Woord te vergelijken, en dezelve op het spoor te volgen en tot God, hun eerste Oorzaak op te voeren, is een zalige bezigheid voor een geestelijk gemoed, en een uitstekend tegengif tegen ijdelheid. „Wie is wijs? Die neme deze dingen waar; en dat ze verstandiglijk letten op de goedertierenheden des Heeren.” Ps. 107:43. Het is als een verwijt op Israël gelegd, dat zij haast Zijn werken vergaten; en hen die niet letten op de daden des heeren, noch op het werk Zijner handen, zal Hij „afbreken en niet bouwen.” Ps. 28:5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten