zondag 25 mei 2008

gemist

Radio Maria (AM 675), die door-en-door Rooms-Katholieke nieuwe Nederlandse zender, vol met Duitstalige, middelmatige tot ronduit slechte gospelmuziek, zendt ook missen uit.

Voorafgegaan door een vijftien, twintig minuten durend bidden van de rozenkrans (“Wees gegroet Maria, vol van genade…” en dat opnieuw en opnieuw). Bizar, alsof je daarvoor de radio gaat aanzetten.

Recentelijk kondigde het Vaticaan af dat de netstek van de Heilige Stoel ook in het Latijn gesteld gaat worden.

De gemiddelde en zelfs RK mens kent geen Latijn, maar de mis die onderlaatst werd uitgestraald door Radio Maria kon in onverstaanbaarheid wedijveren met de klassieke taal.

Een priester uit India (!) celebreerde. En deed dat in het Nederlands. Maar omdat hij waarschijnlijk is gezakt voor z’n inburgeringcursus, was het onduidelijk wat hij precies zei. Zo af en toe ving je een Nederlands woord op en je weet zo ongeveer de tekst van een doorsnee mis, anders had hij net zo goed (slecht) de voorpagina van het Katholiek Nieuwsblad kunnen voorlezen.

Ik beklaag mijn Roomse zusters en broeders, die vanwege het priestertekort worden blootgesteld aan importpriesters uit alle hoeken en gaten van de wereld. Zo’n man zal toch voor een pastoraal gesprek bij je ziekbed verschijnen. Dat wordt moeilijk praten, als je om het andere woord, moet vragen ‘Pardon, u zei…?’.

En dat allemaal omdat het ‘leken’ verboden is de mis op te dragen. Terwijl dat gedaan kan worden door een ieder die kan lezen, want het staat allemaal op papier. Maar dan moet je dus wel iemand hebben die verstaanbaar Nederlands spreekt.

Ik luister ’s avonds in bed nog steeds naar Radio Maria, want ondanks de kreupele zang en overvrome teksten gaat er een rust en onschuldigheid van uit dat mijn vredig inslapen bevordert.

Voor de goede orde het uitzendschema, de rest van de tijd vult Radio Maria de tijd met muziek van alle aard en slag.
Dag
Tijd
Programma
Zondag
08:00
Rozenkrans en Lauden

10:15
H.Mis

18:00
Vespers



Maandag
06:45
Rozenkrans en Lauden

17:30
Vespers, daarna de H.Mis



Dinsdag
06:45
Rozenkrans en Lauden

07:30
H.Mis

18:00
Vespers



Woensdag
06.45
Rozenkrans en Lauden

18:00
Vespers

18.45
Rozenkrans

19.15
H.Mis



Donderdag
06:45
Rozenkrans en Lauden

07:30
H. Mis

18:00
Vespes



Vrijdag
06:45
Rozenkrans en Lauden

18.00
Vespers

18:45
Rozenkrans

19:15
H. Mis



Zaterdag
06:45
Rozenkrans en Lauden

07:30
H.Mis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten