zaterdag 24 mei 2008

gedeclareerd

Ik had het wel gehad, vanavond. Volle werkweek achter de rug (incl. avonden). Voorheen zou ik met een bonbonblok van Cote d’ Or en een stapel stripboeken tot rust gekomen zijn.

Maar ik zag in de gids de aankondiging van National Treasure (hierna NT), een film met Nicolas Cage. Op de Belg (dus zonder reclameblokken van 20 minuten).

Een film vol achtervolgingen, puzzles, geheime boodschappen en meer achtervolgingen. Een bewegend stripboek, kortom.

De scenaristen hadden voor hun verhaal een compendium van de geschiedenis van de Verenigde Staten open laten vallen.

En zo draaide alles om Jefferson’s Declaration of Independence, waarmee in 1776 de koloniën in de "Nieuwe Wereld" zich onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië (met name George III).

[Jefferson maakte ook nog een Bijbelvertaling (Thomas Jefferson Version, TJV)—zonder Oude Testament overigens, want hij meende dat die geschriften niet behoorden tot het Christelijk geloofsgoed. Nog steeds krijgt elk nieuw lid van het Amerikaans Congres een exemplaar van de TJV op haar/zijn eerste dag—hoezo scheiding van kerk en staat. De TJV speelt verder geen rol in NT].

Het was een lekkere film om bij uit te blazen. En voor mij als tevreden pijproker was het leuk te zien dat een mooi versierde pijpekop een cruciale rol vervulde bij het vinden van de schat.

Morgen toch maar een Clifton of Agent 327 lezen, met een stevige espresso.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten