zaterdag 31 mei 2008

ex

Hoe doe je dat, een koningshuis buiten gebruik stellen?

In Nepal hebben ze het gedaan.

(Ex-)koning Gyanendra en zijn vrouw moeten het paleis binnen veertien dagen verlaten hebben, heeft het parlement besloten. En alle koninklijke (on)roerende goederen worden genationaliseerd.

Hij besteeg de troon in 2001, nadat een dronken kroonprins Dipendra zijn vader, zijn moeder en zeven andere koninklijke familieleden had doodgeschoten en daarna zichzelf.

Gyanendra, broer van de omgekomen Koning Birendra, is nu dus de laatste van een 240-jarige dynastie.

Hij had al de absolute macht moeten opgeven, was geen baas meer over het leger, kreeg geen toelage meer en had bijna geen personeel.

En nu is hij dus koning af.

Hij zal niet van honger omkomen, want hij zat in zaken (hotel in Kathmandu, theeplantage, sigarettenfabriek) vóór hij koning werd.

Ik zit me nu voor te stellen hoe dat met onze Oranjes zou gaan.

Alex kan fulltime met water spelen als medewerker van de EU, Máxima gaat voor de VN micro-kredieten verstrekken, maar Beatrix—wat is er voor haar te doen? Rentenieren waarschijnlijk, maar zonder toelage en alleen met een AOW-tje is dat niet met een Zwitserlevengevoel. Zij lijkt me wel iemand om commissaris te worden bij de KLM ofzo. En ze gaat weer lekker kleien, want ze kan wel aardig beeldhouwen schijnt.

Maar wat gaan we met ons allen doen op 30 april?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten