donderdag 1 mei 2008

opgenomen

Hemelvaart.
Een christelijke feestdag waar we niet zoveel raad mee weten. Een lied in de kerkdienst van vanmorgen had het dubbelzinnig over “Hij is in de wolken” en “Hij is opgetogen”. Leuk voor Hem, zou ik ook zijn, maar wat moeten wíj nu…
Met Kerst liggen de beelden en muzikale reacties voor de hand. De Passie (lijden en sterven van Christus) geeft ook genoeg te zien en te horen. De Opstanding idem dito. Zelfs Pinksteren is visueel en auditief indrukwekkend met vurige vlammetjes en het geluid als van een storm.
Maar Christus’ Hemelvaart? De evangelisten zijn er heel beknopt over. Alleen Lucas geeft een min of meer volledig verslag in Handelingen (der Apostelen) 1:
(6) Zij die bijeengekomen waren, vroegen hem: ‘Heer, gaat u dan binnen afzienbare tijd het koningschap over Israël herstellen?’ (7) Hij antwoordde: ‘Het is niet jullie zaak om te weten wat de Vader in zijn macht heeft vastgesteld over de tijd en het ogenblik waarop deze gebeurtenissen zullen plaatsvinden. (8) Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’ (9) Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. (10) Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. (11) Ze zeiden: ‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.’ (NBV)
Ik bedoel, hier zijn geen toneelstukjes of oratoria van te maken en je hebt er in elk geval heel veel special effects voor nodig.
We mogen blij zijn (een vrije dag is nooit weg) dat onze voorvaderen (moederen kwamen er toen niet aan te pas) dit momentje in de heilsgeschiedenis zo belangrijk vonden dat ze er een officiële rustdag van gemaakt hebben, maar echt begrijpen doe ik het niet. Het blijft een magere aanleiding voor een feest.
De (fysieke) afwezigheid van de Heer—is het daarom dat op deze dag de meeste mensen niet thuis geven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten