zaterdag 5 juli 2008

missiek

De naam Koninklijke Militaire Bond/Pro Rege viel en ik was benieuwd waarmee onze meiden en jongens namens mij bezig zijn. Het Ministerie van Defensie heeft een overzicht. Je betreedt een wereld uitsluitend bestaande uit afko’s.

Ze/We zitten in Afghanistan natuurlijk, maar ook in Bahrein, Bosnië-Herzegovina, Burundi, Dem. Rep. Congo, Irak, Israël, Syrië, Libanon, Kosovo, Soedan, Somalië en Tsjaad.

Ik benijd ze niet. Ze werken daar samen met tig nationaliteiten en talen, in landen met weer andere talen, clans, volkeren. En in zo’n omgeving moeten ze dan opbouwen, orde handhaven, beveiligen, hervormen en ondersteunen.

Bewondering en een vaag schuldgevoel strijden om voorrang, want mijn macrobiotische houding tegenover alles militair schijnt ineens heel gemakzuchtig. Maar ik was dan ook nooit in het leger—daar maken ze een man van je (met excuses aan alle meiden en vrouwen in het groen, blauw en grijs).

Afghanistan - ISAF
De International Security Assistance Force (ISAF) ondersteunt de Afghaanse regering bij het handhaven van de veiligheid. Daarnaast zijn de militairen op verschillende manieren betrokken bij de wederopbouw van het land. Ook het Combined Security Transition Command (CSTC-A) en de European Police Mission (EUPOL) opereren in het Aziatische land.

Bahrein NLO CTF 150 / Bahrein CIFC
CTF 150 richt zich op een stabiele en veilige regio waarin internationale terroristische organisaties (ITO’s) verslagen zijn en alle naties zich binden en in staat zijn om een wederopstand van ITO’s te voorkomen en zich te houden aan het internationale recht.

Bosnië-Herzegovina - EUFOR
De belangrijkste taak van EUFOR is de voormalig strijdende partijen ervan te weerhouden het conflict opnieuw aan te gaan en erop toe te zien dat de Dayton-akkoorden worden nageleefd. Daarnaast is Nederland actief in het hoofdkwartier van EUFOR (NHQ) Althea in Sarajevo en in de EU Politiemissie (EUPM)

Burundi, Mali - SSR / BINUB
Naast het Europese initiatief EUSEC neemt Nederland deel aan de Security Sector Reform (SSR). Deze moet de gehele veiligheidssector in Burundi en Mali hervormen, wat moet leiden tot stabilisering. Het Bureau Intégré des Nations Unies au Burundi (BINUB) is er ter ondersteuning van de Burundese regering bij de coördinatie met donoren.

Congo - EUSEC
European Security missie (EUSEC) in de Democratische Republiek Congo en de EU Security Financial missie (EUSEC FIN) ondersteunen de (her)vorming van een geïntegreerde Congolese krijgsmacht. Missie (EUSEC) in de Democratische Republiek Congo en de EU Security Financial missie (EUSEC FIN) ondersteunen de (her)vorming van een geïntegreerde Congolese krijgsmacht.

Irak - NTM-I
De NAVO-trainingsmissie NTM-I (NATO Training Mission – Iraq) leidt Irakese militairen en veiligheidsfunctionarissen op.

Israël, Syrië, Libanon - UNTSO / EU BAM
De taak van UNTSO is het observeren van de afgesproken bestandslijnen tussen Libanon, Syrië en Israël. Op de Golanhoogte is UNTSO ook van UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force), in Zuid-Libanon ook van UNIFIL (United Nations International Force In Lebanon). De European Union Border Assistance Mission (Rafah) is een missie van de Europese Unie voor bijstandsverlening inzake grensbeheer aan de grensovergang bij Rafah in de Gazastrook.

Kosovo - KFOR / EULEX
Kosovo Force (KFOR) is de militaire component van de NAVO-missie in Kosovo om de vrede en veiligheid te bewaren. EULEX, een missie van de Europese Unie, levert een bijdrage aan de opbouw van de rechtstaat, specifiek op het terrein van politie, justitie en douane.

Soedan - UNMIS
De belangrijkste taak van UNMIS is toezien op de naleving van het vredesakkoord Comprehensive Peace Agreement (CPA) dat de Sudanese regering in 2005 sloot met de Sudanese People's Liberation Movement (SPLM).

Somalië - WFP
Hr.Ms. Evertsen neemt deel aan het World Food Programme van de Verenigde Naties. Het luchtverdediging- en commandofregat patrouilleert in de Somalische wateren om voedseltransporten te escorteren. Dat is nodig om ze te beschermen tegen piraterij en roof, een groot probleem in het zeegebied bij de Hoorn van Afrika.

Tsjaad - EUFOR
EUFOR staat onder leiding van Frankrijk. Een verkenningseenheid van zestig Nederlandse mariniers maakt deel uit van een Iers bataljon. Zij hebben onder meer als taak om te zorgen voor veiligheid en stabiliteit, zodat vluchtelingen naar hun eigen gebied kunnen terugkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten