zondag 26 oktober 2008

prik

Op het weblog ‘Standplaats Europa’ bericht Trouw-correspondent Frans Dijkstra over wat er broeit in de wandelgangen van de Europese Unie.

En zo hebben we nu weet van gouden en zilveren speldjes die toegang geven tot vergaderingen en vooral het diner achteraf bij Europese top-ontmoetingen. Citaat:

In het hoofdkwartier van de EU-lidstaten gelden strikte regels hoeveel mensen van ieder land aan tafel mogen zitten. Voor elk van de 27 landen zijn drie speldjes beschikbaar die presidenten en ministers op hun colbertje mogen prikken: twee zilverkleurige voor ministers en een goudkleurige voor de leider. Dat gouden speldje geeft toegang tot het o zo belangrijke diner, waar alleen presidenten en regeringsleiders welkom zijn. Voor en na het diner mag een land maximaal twee speldjesdragers aan tafel hebben zitten.
Ook het aantal diplomaten en ambtenaren dat in de buurt van de tafel mag komen, is beperkt. De ambassadeurs hebben een van de twee beschikbare rode passen en mogen overal binnenlopen. Hulptroepen die de ministers van huis meenemen, krijgen een blauwe pas, waarvan er tien zijn. En dan zijn er nog zeven grijze passen voor diplomaten en andere ambtenaren die op een afstand moeten blijven, maar die wel op de hoogte worden gehouden van wat er aan tafel gebeurt.

Ik ben nu alleen nog benieuwd naar hoe die speldjes eruit zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten