zondag 2 december 2007

piep

Op BBC, en in Amerikaanse tv-programma’s (die altijd ‘show’ heten, zelfs het CNN-nieuws—wat daar weer achter zit?) wordt heel wat gecensureerd. Praatprogramma’s zoals Oprah en Dr. Phil. En van die real-life shows (die ook zo real niet zijn, want in mijn levensechte leven klinkt niet voordurend een commentaarstem en leutige achtergrondmuziek, behalve die ik zelf maak). Op MTV bijvoorbeeld. Of denk aan de Teutulsleuteraars die op elk moment van de dag op het Ontdekkingskanaal met veel lawaai en theater een bromfiets in elkaar knutselen. En het Vader-Zoon-Geest trio van Top Gear overkomt het ook. Dat bepaalde woorden worden weggepiept. Swearings, four letter words, krachttermen.

Nou is het gekke dat de nette-taal-bewakers alleen bij woorden als f#ck, sh#t meteen op de rode knop drukken. Maar de ‘echte’ vloeken, zoals G#d en Jesus (en alles wat er op lijkt) vliegen ons zonder censuur om de oren. Ik vind het juist storend, kwetsend en een aantasting van de integriteit van mijn geloof, wanneer te onpas G#d en Jezus genoemd worden bij de meest banale zaken waar Zij niets mee uitstaande hebben of als stopwoord.

Moet ik concluderen dat Britten en Noord-Amerikanen het fysieke uiten van liefde en lichaamsafscheidingen heiliger vinden, dan de Schepper van Hemel & Aarde of de Zoon des Mensen, geleden, gestorven, nedergedaald ter helle, en ten derde dage wederom opgestaan?

Waarom wordt het volstrekt onnodige gebruik van Hun namen vrijuit toegelaten en neuken en stront gewist?

Over American Chopper gesproken, hier een prachtige uitspraak van de jongste van deze onheilige drieëenheid:
Bigamy is having one wife too many, monogamy is the same. (Michael “Mickey” Teutul)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten