zondag 31 januari 2010

yfc


Onderweg hiernaartoe zag ik zo'n Amerikaanse 'people carrier' ter grootte van een vliegdekschip, een witte Chrysler Grand Voyager. Het soort wagen waarmee het orthodox-katholiek gezin rijdt en hun zwaargereformeerde en dus kinderrijke tegenhangers op de Veluwe en in Rijssen e.o..

Wat mij onmiddellijk virtueel 10.227 dagen terug in de tijd wierp, was het nummerbord: 'YFC' (met wat cijfers).
Dertig jaar geleden was ik tot over m'n oren betrokken bij YfC. Youth for Christ, een para-kerkelijke jongerenevangelisatieorganisatie, in de jaren '60 van de vorige eeuw in het leven geroepen door de USAmerikaanse evangelist Billy Graham. Een soort niet-militaristische FDJ van het christendom voor tieners, pubers en jongvolwassenen.
YfC. Ik mag wel zeggen dat ik daar spiritueel, theologisch, psychologisch, sociaal en persoonlijk gevormd ben gedurende mijn puberteit en de jaren erna.
YfC bestaat nog steeds—zie: http://www.yfc.net/Brix?pageID=2941 en http://www.yfc.nl/ . [De slogan "Every young person. One in a time" vind ik overigens heel sinister klinken, als een tagline voor een slashermovie (I Know What You Did Last Summer)].
Ik heb er de bijbel leren lezen a.d.h.v. boekjes als Het komt je niet aanwaaien en Het komt je nog steeds niet aanwaaien ("I Still Know What You Did Last Summer") en uitleggen m.b.v. Ik verbind je door… (handboek voor bijbelkringleiders). Ik heb er leren bidden (stil, en hardop in groepen en zelfs in het openbaar).
Ik heb er vrienden voor het leven aan overgehouden.
Ik heb er leren presenteren in woord en geschrift en in persona ten overstaan van instanties (politie, ambtenaren, wethouders), dominees, kerkeraden, groepjes en groepen (met als uitschieter een gigantische hal vol Duitsers van Jugend für Christus, die ik, met een collega, op humoristische wijze uit de doeken deed hoe je niet moet evangeliseren).
Ik heb aan straattheater gedaan en als andere helft van Kabaret H ("De 'h' van lachen & huilen"), heb ik zo'n beetje alle YfC-koffiebars van Nederland aangedaan (niets is zo bevredigend als een zaal aan het lachen brengen met grappen & grollen).
Ik heb in YfC-verband onwillige, half-geïnteresseerde en nieuwsgierige medejongeren gevraagd en ongevraagd het Evangelie uitgelegd, tot in Zweden en Duitsland toe.
Veel, héél veel gelachen, teleurstellingen weggeslikt, hard gewerkt. Talloze gospelrock bandjes gezien (sommige waren écht goed) tijdens 'zomerkoffiebars' in tenten, en op het 'christelijke Lowlands': het Flevofestival.
Een ontelbaar aantal malen van Twenthe naar Driebergen getogen, waar het hoofdkwartier van YfC-Nederland staat, om nieuwe strategieën en werkvormen te leren of/en toegerust te worden in het ware geloof.
Ik ben in/door/met YfC geworden wie ik ben. (Dat verklaart veel…)

zaterdag 30 januari 2010

iPet

Het beste en leukste commentaar op alle ophef rond Apples nieuwste speeltje voor $ 500 (vijfhonderd US dollars, dat is 360 euro!).

Apple, was dat niet de vrucht waarmee Adam & Eva de Oerzonde in werden gelokt, met alle gevolgen vandien: Augustinus' theologie, Predestinatieleer, hel & verdoemenis, schuld & boete?

[Nee, hoor. Het bijbelverhaal heeft het simpel over "een vrucht"].

woensdag 27 januari 2010

twaalfde

http://www.taize.fr/en_article9734.html En deze link is ook belangrijk.

Bidt 12 februari voor Haïti (en dan elke 12de van de maanden daarna).

maandag 25 januari 2010

zaterdag 23 januari 2010

wijsneus

Wijsheid 13 : 1 – 9

1 Volslagen onwijs zijn alle mensen
die onwetend zijn over God
en die niet in staat zijn
uit de zichtbare zaken
Hem te kennen die is
en evenmin door het beschouwen van de werken
de kunstenaar hebben leren kennen,
2 maar die of het vuur of de wind of de snel bewegende lucht
of de sterrenhemel of het onstuimige water of de lichten aan de hemel zijn gaan zien als de beheerders van de wereld, als goden.
3 Als zij, door hun saoonheid bekoord,
die dingen voor goden gingen aanzien,
dan hadden zij moeten begrijpen
hoe veel voortrefelijker de Heer van dat alles is,
want Hij die het geschapen heeft
is de oorsprong van de saoonheid.
4 Als zij het echter deden
omdat zij verbijsterd waren over die macht en werking,
dan hadden zij uit de verschijnselen moeten begrijpen
hoe veel machtiger de maker ervan is.
5 Want uit de grootheid en saoonheid van de schepselen
ziet men door vergelijking hun schepper.
6 Niettemin treft deze mensen maar weinig schuld,
want zij komen misschien op een dwaalspoor,
terwijl zij God toch zoeken en willen vinden.
7 Want terwijl zij zich met Zijn werken bezighouden en zoeken,
vertrouwen zij op hun ogen:
wat zij zien is immers mooi.
8 Anderzijds zijn ook zij niet te verontschuldigen;
want als zij in staat waren zoveel te weten
dat zij zich van de wereld een gedachte konden vormen,
waarom hebben zij dan niet eerder de Heer van alles gevonden ?

vrijdag 22 januari 2010

technokratisch

Situatie: doorzonwoning tachtiger jaren stijl. Inrichting: strak, wit, roestvrijstaal en alu accenten. Inhoud: 40-jarige vrouw (schatting), 4-jarige zoon (confirmed) en ik. Naam van jongetje: R. Bezigheden: ik -- alg.huish.werkz. (w.o. klamvochtig afnemen, stofzuigen, dweilen, afwassen, koffiezetten [gelukkig met een Krups Nespresso -- alles beter dan Senseo. Hoe zijn Philips en DE er toch in geslaagd heel Nederland ervan te overtuigen dat het bruine drab dat dit ding produceert "lekkere koffie" is?], enig strijkwerk); vrouw -- zitten, lezen, converseren met R. en mij; R. -- spel, w.o. het diverse malen kantelen van witte kaarsen, her en der opgesteld in het interieur.

Verklaring: R. heeft als nachtlampje zo'n frosted glass namaak waxine windlicht van alweer Philips.

Moraal: als er geen snoer aanzit of batterijen inzitten, bestaat het niet.

PS De espresso werd genoten met de witte en staalgrijze variant van deze porseleinen bekertjes van Bodum. R. dronk uit Ikea-beker.  

dinsdag 19 januari 2010

afzichtelijk

Je zult maar soldaat zijn in Afghanistan of Irak. Ik zou het niet kunnen. Dus petje af voor de meiden (hoewel, worden vrouwelijke militairen uitgezonden naar deze fronten?) en jongens die daar mede namens mij hun leven in de waagschaal stellen.

Maar nu hoor ik op de BBC-Worldservice dit.

Scherpschutters hebben naast de vijand ongevraagd en ongewild Bijbelteksten in het vizier.

Ik vind de combinatie van wapens en het evangelie enigszins ongepast. Helemaal een pacifist ben ik niet; er zijn situaties waarbij grof geweld de laatste, maar wel enige optie is. Alleen ben ik te laf om zelf klappen uit te delen.

"Irak" was niet zo'n situatie (zoals Davids c.s. ten overvloede aantoonde) en van "Afghanistan" weet ik niet meer waarom we daar zo nodig moesten gaan vechten.

Maar nu onze jongens daar zijn, hebben ze mijn steun en bewondering.

Maar dan horen ze niet Bijbelteksten opgedrongen te krijgen.

zondag 17 januari 2010

tahitisch

Omdat mijn verstand en geloof stilstaat bij de helstijdingen uit Haïti heb ik er deze dagen geen woorden aan vuil gemaakt. Wat kan ik er van zeggen, hoe kan een simpel mens hier een 'mening' over hebben.

Maar, nu moet ik het er toch over hebben.

Vanmorgen bij de na-afloop-van-de-kerkdienst-koffie moest een lieve man zijn afschuw, verwarring, zijn onbeantwoorde vragen, onsteltenis spuien over de aardbeving. "Ik heb 500 euro overgemaakt naar 555, maar wat kan ik nog meer doen?" vroeg hij zich vertwijfeld af.

Alleen, hij zei steeds 'Tahiti'.

Als het allemaal niet zo in-en-in treurig was, dan...

donderdag 14 januari 2010

toekomend


En zo ziet het leesapparaat er vanvoren uit. Zo willen ze dat we gaan lezen. Binnenkort ook in 3D.

Alleen heb ik zo'n donkerbruin vermoeden dat 2/3 van de titels in mijn huisbibliotheek nooit als e-book zal worden uitgebracht. F.B. Hotz? Dirkje Kuik? Daar hebben ze bij Amazon nooit van gehoord.

Dus voorlopig nog gewoon kramp in handen en armen, wanneer ik me voor 't slapengaan in bed literair bevredig.

woensdag 13 januari 2010

kindlerlijk



Zou ik met deze Kindle (uit te spreken als 'kindel' niet als het Engelse 'kind', zoals ik dacht voordat ik het Amazon filmpje erover zag) meer tijd hebben voor het dagelijks leven?
PS De Kindle is het platte ding links op de foto, waarmee je e-boeken kunt lezen.

serveersuggestie

Vanaf deze week ontvang ik gratis en ter kennismaking dagelijks het Nederlands Dagblad ("Christelijk betrokken"). Ik heb daar niet om gevraagd, maar het was een vrijblijvend aanbod van hun kant. Ze kondigden het heel keurig aan per brief. Of ze mijn adres willekeurig uit het telefoonboek hebben gehaald of hebben gekocht van een of andere club, die ik vergeten heb te melden dat ze mijn gegevens niet mogen doorgeven aan derden, weet ik niet.

Nu lees ik sinds jaar-en-dag Trouw, tot ieders tevredenheid. En ik ben vooralsnog niet van plan in plaats daarvan, of daarnaast, ND te gaan lezen. 

Ik ben graag gereformeerd, maar ook nieuwsgierig naar wat er buiten de christendommelijkheid leeft. ND heeft uiteraard veel aandacht voor geloof en kerk, maar geen Letter & Geest-katern of een dagelijkse dosis Religie & Filosofie. En de informatie daarin zou ik zeker missen, wanneer ik ND-lezer zou zijn. 

Aan de andere kant, ik zou in dat laatste geval geen weet hebben van wat Lodewijk Dros in de aanbieding heeft. En wat niet weet, wat niet deert.

Wat mij verraste is dat ND (zélfs ND) aan filmrecensies doet. Dat had ik niet verwacht.

Ik heb deze dagen dus veel te lezen, vandaar de relatieve stilte op dit blog, ook omdat ik ben begonnen aan deel 1 van een trilogie over de Tempeliers door Robyn Young. Dat zijn drie boeken, elk dikker dan de bijbel (maar dat kan ook door de bladspiegel komen). Ik zit nu dus schizofreen in de 13de eeuw en via twee kranten in een onontkoombaar nu.

Zie dan nog maar  aan iets mondains als eten koken toe te komen. Gelukkig heeft AH ping-maaltijden in de aanbieding.

donderdag 7 januari 2010

mystiek

God's weg is kort, begin en einde liggen in je hart.
Door de wijde ruimte, over het eindeloze ravijn
te midden van ontelbare constellaties
zwerft hij, zonder je hart te verlaten.

Oftewel:

Guds väg är kort, den börjar och slutar i ditt hjärta.
Genom en öde rymd, over ändlosa djub
bland oräkneliga stjärnsystem
går den utan att lämna dit harärta.

Oh! Zó te kunnen geloven.

[Ondertussen ben ik aan onderzoeken wie deze reeg'len schreef en in welke taal — ik vermoed Zweeds, maar die letter å is typisch Deens. Of is het gewoon Noors?]

dinsdag 5 januari 2010

concept

Als ik om het hoekje gluur om te zien wat 20 10 zal laten zien dan vertroebelt het huidig nu elk goed vooruitzicht.

Ik weet dat wat je ziet afhangt van hoe je kijkt, dat vooruitzien slechts weinigen gegeven is en dat profeten alleen achteraf gelijk hebben.

Dan is het slechts een schrale troost dat de enige Timelord die ken (Doctor Who) op Nieuwjaarsdag voor de zoveelste keer is geregeneerd (in Doctor Who Nummer Elf). En dat hij in het voorjaar zijn eerste avonturen gaat beleven.

Eén van de redenen om ondanks alles verwachtingsvol  te zijn voor dit jaar...


maandag 4 januari 2010

seductief

Mijn allereerste langspeelplaat [LP, elpee, 33⅓ rpm (het aantal omwentelingen per minuut — een singletje had 45 rpm) gemaakt van vinyl] was "Kimono My House" van Sparks. Dat was in 1974. In die tijd stond op elke LP-hoes deze waarschuwing:
"This modern record can be played with every modern light-weight pick-up. The stereo sound, however, is reproduced only when stereo equipment is used."

En het was de tijd van de compact cassette (Neêrlands trots, want uitgevonden door Philips), getuige dit citaat uit een recensie van de plaat:

'KMH is, quite simply, the most invigorating, appealing rock 'n' roll album that I can recall at the moment. It's the kind of joyous, arresting work that makes you want to carry a cassette recorder around with you all the time so that you can play it for friends.' (Robert Hilburn, L.A. Times, 1974)

21 LP's later schreven de Gebr. Ronald D. Mael & Russell Craig Mael in november 2009 "The Seduction of Ingmar Bergman". Een radiohoorspel speciaal gemaakt voor en op uitnodiging van de Zweedse Staatsomroep.

Ik heb er sinds kort een Limited Edition Deluxe Box-Set
van, met twee stel dubbel-LP's (Zweedse versie en een Engelstalige), een CD en het libretto + de handtekeningen van Ron en Russell. Een rijk bezit.

Hoe moet je "The Seduction" recenseren? Het is een musical-achtig geheel, compleet met zwaar georkestreerde muziekpartijen en veel karakters die zingend of/en sprekend worden opgevoerd, maar het is geen Joopvandenende muziektheater. Want het is een hoor-spel, het theatrale roep je zelf op in je hoofd. Het is ook geen popmuziek, laat staan rockmuziek. Het hoort niet thuis op ClassicFM, meer in een nachtuitzending van Radio 6. Het is dus 21e-eeuwse opera-voor-radio.

Ik zal er nog veel naar luisteren voor ik er iets zinnigs over zeggen kan.

vrijdag 1 januari 2010

overgankelijk

2010.

Zo'n mooi rond getal, dat zal vast een betekenis hebben in een eeuwenoude Aztekenkalender en Nostradamus noemt dat jaar vast ook in een ondoorgrondelijk quasi-Latijns rijmpje vol onheil en malheur.

Ik heb verder niet zoveel met jaarwisselingen. Ook maar willekeurige piketpaaltjes in de oneindige eeuwigheid van Tijd en Ruimte. Waarom vieren we de wisseling van de seizoenen niet met vuur- en knalwerk? Toch veel duidelijkere overgangen in de tijd. En "natuurlijker".