maandag 7 januari 2008

www

Ik ben deze tijd met vereende krachten (en krachttermen) bezig met het opruimen van mijn flat. Het is eerlijk gezegd meer puinruimen (stof kan letterlijk ‘verstenen’).

Zo kwam ik het reeds lang als verloren beschouwde werkje Wie Wat Waar uit 1959 onder ogen. Blijkens het voorwoord van De Redactie

“[is] het een opvallend feit in het moderne leven, dat de mens onophoudelijk wordt gesteld voor nieuwe vraagstukken, die hem, wil hij niet achterop raken, nopen er dieper op in te gaan. Hij zoekt vaak naar gezaghebbende gegevens die hem opheldering kunnen geven wat hij in de krant heeft gelezen of over de radio heeft gehoord en wat hem niet duidelijk was. Welnu, de Wie Wat Waar-boekjes bieden hem de mogelijkheid op velerlei gebied zijn kennis te verrijken.”
Wie Wat Waar is dus een almanak en werd uitgegeven door het Utrechtsch Nieuwsblad.

We vinden in dit gebonden hardcover boekje van ± 290 bladzijden, o.a. artikelen onder de kopjes ‘Ontdekkingen, Uitvindingen en Merkwaardigheden’, ‘Wereldtentoonstellingen, voorheen en thans’, ‘Een eeuw begrotingen’, ‘Het zwarte werelddeel’, ‘Jaaroverzicht binnenland 1957-'58’, ‘Het getal Mach’, calendaria, te verwachten films in 1959, etcetera, enzovoorts en wat dies meer zij.

Wat opvalt.
· Ook in de jaren '50 van de vorige eeuw zuchtte de mens onder een teveel aan informatie, waardoor hij door de bomen het bos niet meer zag, en een WWW nodig was, zij het in schriftelijke vorm.
· In 1959 was de TV nog nergens; het voorwoord heeft het alleen over krant en radio.
· In januari 1958 “opent kernonderzoek door prof. Dr. J. Kistenmaker de mogelijkheid energie te winnen uit waterstof en lithium”. Wat is er van die man en zijn onderzoek geworden? We hebben hem nu hard nodig!
· Ook in januari van dat jaar “de eerste schepen met evacué’s uit Indonesië arriveren in Nederland”. Verdonk & Wilders zullen zeggen dat de problemen toen begonnen zijn.
· Op 30 november 1957 wordt “de brug van Schellingwoude in gebruik genomen” en “meldt de vroegere pleegmoeder van Anneke Beekman zich bij de politie”. Wie wás Anneke Beekman? En waarom meldde haar vroegere (?) pleegmoeder zich? Zit daar een familiedrama achter? Een erfenis? Misdaad? Wie Wat Waar geeft geen toelichting, dus het was een algemeen bekende zaak eind jaren '50. Nu ben ik genoopt deze info via WWW bij elkaar te googelen.
· In november 1958 overlijdt “de beroemde zanger Benjamino Gigli”. Wie?! Hij was beroemd?
· In februari '58 “verenigen Egypte en Syrië zich tot de Verenigde Arabische Republiek”. Blijkbaar hebben die zich later waar ontenigd.
· In maart van dat jaar zijn er “zware sneeuwstormen in Europa en de VS”.
· In augustus van '58 “molesteert in Nottingham (Engeland) een menigte van 5000 [!] mensen de daar wonende kleurlingen”. Dat kon toen nog, de aanduiding ‘kleurlingen’.
· Er staan in Wie Wat Waar drie artikelen over “Wereldleiders op de keper beschouwd”. Van de “Afro-Aziatische staatsman” wordt geschreven: “Deze ziet de lange worsteling om onafhankelijkheid in deze tijd bekroond en staat nu voor de taak zijn nieuwe natie te leiden naar soliditeit en een goed plaatsje onder de zon”. En daar zijn ze nog steeds mee bezig.
· “Een blik vooruit op de films die dit jaar in vertoning komen”. We mochten in 1959 o.a. uitkijken naar: The Nun’s Story, Ben Hur, The Naked and the Dead, The Key (met Sophia Loren en William Holden, naar Jan den Hartog’s roman Stella). Op Nederlands filmgebied scheen Toon Hermans plannen te hebben en was een Wim Kan-film in de maak. Wat is daarvan geworden?

Ach! En er is zoveel meer te lezen, te ontdekken in Wie Wat Waar Jaarboek 1959. Talloze mogelijkheden om op velerlei gebied mijn kennis te verrijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten