donderdag 31 januari 2008

enge mannen

Er zitten drie mannen op pagina 11 van Trouw, vandaag. Dat wil zeggen een foto van drie oudere, een beetje gezette mannen, vooral de rechter (voor de kijker links). Alle drie blootshoofds met mooi grijs haar (vooral de middelste) en een keurig ringbaardje. Twee in pak, één met een overjas, vooral de linker man (voor de kijker rechts). De rechter man (met de bierbuik wilde ik zeggen, maar dat kan niet, want dat soort mannen drinkt geen alcohol) draagt een montuurloze bril. De middelste van de drie (met een speldje op de revers van zijn colbert) houdt zijn handen enigszins verkrampt op z’n benen, van de rechter man zijn ze wat meer in rust. De man met overjas heeft zijn gevouwen handen rustig op zijn schoot liggen.

Het zijn ‘Hamas-leiders’ en ze kijken ernstig.


Hamas heeft een stukje grens tussen Gaza en Egypte open geëxplodeerd en de Egyptische overheid is daar niet blij mee. Die houdt niet van gewapende Palestijnen op haar grondgebied en al helemaal geen Hamas-militia’s. Egyptische functionarissen hadden gisteren overleg over de situatie met deze drie Hamas-mannen.

Even ter herinnering: Hamas streeft naar de vernietiging van Israël, niet naar een ‘moderne’ democratische Palestijnse staat, laat staan een vreedzaam samenleven van een joodse en een Palestijnse staat. Hamas streeft de invoering van de Shari’a na, de middeleeuwse islamitische wetgeving. Hamas-leiders prenten Palestijnse kinderen in dat het hun dure plicht is de Joden te verdrijven van het ‘heilige islamitische land’. Hamas-leiders verheerlijken mannen, vrouwen en kinderen die zichzelf opblazen op plekken waar veel, het liefst onschuldige mensen samenkomen. Ze doen daarmee een goede daad en zullen er rijkelijk voor beloond worden in het paradijs dat de martelaars wacht.

Deze drie lijken op de mannen die hier beneden bij de Hema of Multivlaai hun koffie drinken. De middelste zou een oud-leraar kunnen zijn, de man met het embonpoint ziet er uit als marktkoopman.

Het lijken geen ‘enge mannen’, maar dat zijn ze dus wel.

Een onthullende foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten