zondag 14 oktober 2007

Raadzaam

Prediker 9
[9] Geniet van het leven [met de vrouw die je bemint]. Geniet alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven. [10] Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet, want er zijn geen daden en gedachten, geen kennis en geen wijsheid in het dodenrijk. Daar ben je altijd naar op weg. (NBV)

[9] Geniet van het leven [met de vrouw van je hart]; van heel het ijdele en kortstondige bestaan dat God je geeft onder de zon. Dat is het enige dat je krijgt in dit leven voor al je harde werken en tobben onder de zon. [10] Grijp met beide handen de kansen die je nu krijgt, want in de onderwereld waarnaar je op weg bent is het afgelopen met denken en doen, met kennis en wijsheid. (KBS)
Twee keer dezelfde regels uit een boekje in de verzamelbundel, die ook wel bijbel heet. De eerste versie is email-proza, de tweede meer poëzie. Wat beide willen overbrengen is de raad te genieten van je korte en zelden aangename bestaan. Ik neem aan dat de schrijver het positief bedoeld, maar zijn raad rammelt. Hij zegt: geniet, want life sucks en daarna ben je dood. Dat is raar. Zelfs als je zijn woorden opvat als: geniet!, ook al is het leven kort en rottig; dan nog is het een nogal deprimerend advies.

Ach, misschien moet ik maar 'es zoeken naar een vrouw naar mijn hart (die mij bemint).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten