woensdag 13 februari 2008

wrtaaal

Olny srmat poelpe can raed tihs.

I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid. Aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are wtterin, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? Yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmotrant!

Wat is er fuot in de vlegdnode zin:
“Alle dudnekisegn knenen de rgeel, maar smgeoimn zjin het er neit mee enes.” ?
Vlegons de Nadlresdne sgniseglglpgrels zou smiemogn hier znoedr –n gsehecrevn mteeon wredon. Tcoh bjklit uit oznreodek dat veel tbalgiaerureks heir lveier wel –n sijhrvcen.

Nee, u heeft geen nieuwe bril nodig—het is een experimentje. Aan de Universiteit van Cambridge in Brits Bretagne hebben ze uitgedokterd dat om het te kunnen lezen het niet uitmaakt in welke lettervolgorde een woord geschreven wordt, zolang de eerste en laatste letter op de goede plaats staan. Je brein leest niet letter-voor-letter maar ziet het hele woordbeeld en maakt er automatisch leesbare tekst van.

Dat geldt voor het Engels, dus ik heb het met een Nederlandse zin geprobeerd. Ik weet wat er staat, maar kunt u het lezen?

Ik heb het idee dat het Nederlands zich hiervoor minder goed leent dan het Engels. Bijvoorbeeld het woord ‘taalgebruikers’ (want dat zou u in één oogopslag moeten herkennen) is toch wel erg onherkenbaar om meteen geduid te worden. Hoe langer het woord, des te moeilijker het wordt. In het Duits, met zijn vele aanééngeschreven zelfstandige naamwoorden zal het nog lastiger zijn. En het hangt volgens mij heel sterk af van je vocabulaire af. Iemand die ‘vocabulaire’ nooit gebruikt of gelezen heeft zal met dat woord in gehusselde vorm veel moeite hebben.

(Met dank aan W. voor het oorspronkelijke bericht en excuses aan de spellingchecker van Microsoft® Woord, die helemaal op tilt sloeg bij het schrijven van deze inzending).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten