vrijdag 28 september 2007

Groenhark

De Waddenvereniging meldt vandaag op hun netstek:
Drie zeldzame orchideeënsoorten bij Lauwersmeer
Vorig jaar werden al de duinwespenorchis en de grote keverorchis ontdekt, kort geleden werd de groenknolorchis aangetroffen. Het Nationaal Park Lauwersmeer is trots op deze orchideeënsoort die op de Rode Lijst staat. Waarschijnlijk zijn de zaadjes afkomstig van Schiermonnikoog en over de Waddenzee gewaaid, daar komt deze soort ook voor. Nu nog zorgen dat de konijnen ervan afblijven...!

Ik ben lid sinds de jaren '70 van de vorige eeuw van deze natuurvriendenclub toen ze nog 'Landelijke Vereeniging tot Behoud van de Waddenzee' heetten.

Ik ben fan van de Wadden. Dat is dan ook de reden dat ik er zo weinig mogelijk kom. Laat de natuur rustig z'n gang gaan, daar hebben ze geen toeristen bij nodig, die storen alleen maar. Natuurbehoud is toch iets anders dan het netjes aangeharkt houden van een Werelderfgoed, zodat wij er met veerboten, scootmobiels en platvoeten doorheen kunnen banjeren?

De verzuchting aan het eind van het berichtje roept bij mij een stiltegebied bedreigend aantal vragen op. Hoezo mogen de konijntjes niet van de orchideeën eten? Omdat die op de Rode Lijst staan? Dat is ónze lijst, niet die van de konijnen. Wat als de Schierse Groenhark (ik verzin maar wat) op de Rode Lijst staat en (hoera!) gesignaleerd wordt bij het Lauwersmeer? De Groenhark eet zoals bekend alleen de zaadjes van de groenknolorchis (Rode Lijst). Mag het dan wel?

En waarom staat het konijn eigenlijk niet op de Rode Lijst? Omdat er genoeg van zijn? Sinds wanneer is kwantiteit een reden om natuur te beschermen? Natuur is natuur, konijntjes eten groenvoer en orchideeën zijn groen. Dus Broer Konijn (en al je zusjes, broertjes, nichtjes, neefjes) geniet van de Wadden in al hun brede en diverse schoonheid. En vooral van de groenknolorchis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten