vrijdag 4 juni 2010

stemmig


“The best argument against democracy is a five-minute talk with the average voter.”
Dat schijnt de Winston Churchill (1874–1962) geäforiseerd te hebben en ik voel helemaal met hem mee. Want nog een paar dagen te gaan en wat moet ik?

Gewoonlijk is mijn stemadvies de eerste vrouw van welke SP-kandidatenlijst dan ook, maar van de huidige weet ik te weinig en Roemer is (nog) geen Kant of Marijnissen.

Verder ben ik bang dat er op 9 juni a.s. zo divers gestemd gaat worden, dat de kabinetsformatie tot in 2011 zal duren. Zie maar iets regeerbaars te knippen & plakken wanneer geen van de partijen een overduidelijke meerderheid heeft. Dat Balkenende zich nu uitspreekt voor zoiets als CDA/VVD/GroenLinks/D66 vult me met huiver. Hoe stelt-ie zich dat voor? Halsema én Rutte samen met hem?

Maar ik ben blij dat het politieke gesprek van de dag niet door Wilders wordt bepaald. Waaruit ten overvloede blijkt dat hij en zijn bentgenoten niets te melden hebben als het niet met moslims in verband kan worden gebracht.

Overigens, die Churchill. Groot staatsman enzo, maar een snelle blik in de Wikipedia doet wat grijze en zwarte kanten van zijn persoonlijkheid oplichten.
In 1910 werd Churchill Minister van Binnenlandse Zaken en dient hij een verzoek in om ongeveer 100.000 "geestelijk gedegenereerde" mensen te steriliseren en een paar duizend anderen te laten werken in op te richten staatskampen. Dit "om het Engelse ras te redden van deze zich voortplantende inferieuren."

Hij stelde in 1919 voor om gifgas te gebruiken "als experiment tegen weerspannige Arabieren." In zijn ogen was het gebruik van chemische wapens slechts "de toepassing van de Westerse wetenschap op moderne oorlogsvoering."

In 1937 schreef Churchill het 70 jaar later opgedoken controversiële artikel 'How The Jews Can Combat Persecution' dat een verbod kreeg op publicatie. Hierin nam hij de joden onder meer kwalijk dat ze niet wilden integreren en te veel rente rekenden voor leningen (met gebruik van de term "Hebreeuwse bloedzuiger"), en dat ze daardoor hun vervolging zelf in de hand hebben gewerkt.

Hoewel Churchill een (zeer) belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld, heeft hij veel vijanden in zijn eigen land gemaakt. Onder andere zijn kritiek op de onafhankelijkheid voor Brits Indië – hij noemde Mahatma Gandhi een "opruiend advocaatje verkleed als fakir" – en op sociaal vooruitstrevende ideeën zoals openbare gezondheidszorg en beter onderwijs voor het volk, veroorzaakte veel onvrede, met name onder de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

Dus misschien is hij ook niet de beste adviseur op democratisch gebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten