donderdag 28 oktober 2010

missie

Ik beweeg me op het WWW met behulp van Vuurvos. En hanteer Chrome voor de e-mails. Dus niet IE of Outlook, hoewel Microsoft™ mij maandelijks aanspoort om dat wel te doen.

Waarom eigenlijk? Voor wat ik doe op het internet, is IE goed genoeg en net zo gratis. Toch heb ik me door geeks en andere computerdeskundologen laten aanpraten dat Firefox/Chrome beter, sneller, veiliger is.

Een andere reden is een vaag soort medelijden, omdat Mozilla/Firefox voortkomt uit de smeulende resten van het door Microsoft™ kapotgeconcurreerde Netscape. Sympathie voor de underdog. (Terwijl ik heel opportunistisch, gemakzuchtig, hypocriet en tot volle tevredenheid wel al het andere van Microsoft™ gebruik: Windows, Word, Excel, Krachtpunt).

Ondanks updatete Mozilla de nieuwste Firefox-versie. En dat leidde me naar hun netstek. En daar vond ik de enige ware reden waarom ik Firefox gebruik — ik ben bezig om “openheid, innovatie en mogelijkheden op het web aan te moedigen”, althans ik ondersteun Mozilla’s Missie daartoe. Zie maar:

Daar ben ik toch wel even stil van…

Maar ik krijg zand in de mond van het rare Nederlands. ‘Openheid [etc.] aanmoedigen’, wat is dat voor taal? Het is overduidelijk vernederlandst Engels (of Frans, want Mozilla Europe lijkt een francofiel karakter te hebben), en in die talen bekt het vast goed, maar blijkbaar hebben ze-van-Mozilla een online vertaalmachine het werk laten doen. En dan krijg je dergelijke onzinnen.

Kan de Nederlandse Ambassade in Parijs hier tussenbeide komen? Minister Rosenthal?

dinsdag 26 oktober 2010

heet

De nieuwe Apple Macbook Air is zó mooi dat het pijn doet aan d’ogen. En ik ken het ding alleen nog van plaatjes. Tactiel zal-ie nog mooier zijn. Technisch heb ik wat bezwaren omdat Jobs nogal trompettert over de afwezigheid van een hard-disk in de Macbook. Ik ben een digital immigrant van de eerste generatie en in mijn beleving hoort in een computer een hard-drive. Jobs gebruikt voor z’n nieuwe wil-ik-hebben-apparaat Flash-kaarten. Misschien iets te snel voor mijn brein.

Maar eigenlijk is elke computer, pc, toblap, notebook & wat dies meer zij, natuurlijk een glorified electronische calculator. Zoals deze uit 1961 (klaarblijkelijk de eerste echte electronische opteller/aftrekker):



Deze afbeelding trof ik aan op Gizmodo.com.net.org. En die ontlokte deze ontboezeming van iemand die schijnbaar positief getroffen was door het design:

That electronic calculator is so fucking hot. 
I’m serious. I want to fuck it six ways from Sunday. I just want to take it and calculate daily compounding interest on it all day long and then fuck it hard all night. 
Teal, beige, and oyster fucking white. Fuck you Apple. Fuck you Jonathan Ive. Fuck you Steve Jobs. And fuck every asshole at Yanko Design and the braindead morons that conceived them. 
You want industrial design? That’s how to do it. Now if you don’t mind, I have to rub one out because that fucking calculator gave me a raging boner. 
Seriously, that is the sexiest machine since the adding machine my grandfather gave me when I was 9.


Vanzelfsprekend heeft Wikipedia er een lemma over. 

maandag 25 oktober 2010

dwalend

Op het prikbord van de verpleegsterspost van afdeling 4D van het ziekenhuis stond deze mededeling, gedateerd 16/10: "Waar zijn de dwaalbandjes gebleven?"

Een ziekenhuis is voor de meesten van ons gelukkig een vreemde, en dus vervreemdende, omgeving. Maar deze vraag is wel heel raadselachtig.

Wat is een 'dwaalbandje'? Heb je die nodig als patiënt om zonder toezicht door het ziekenhuis te zwerven? Of zijn dwaalbandjes iets voor het personeel (verpleegkundigen, chirurgen, doktoren, schoonmakers)? En waarom weet niemand van het personeel van 4D waar ze zijn? Kan het zegenrijk verpleegkundig werk wel doorgang vinden, zo zonder dwaalbandjes? Ze zijn zoek sinds 16 oktober! D.w.z. toen kwam iemand er achter dat ze er niet waren. Waren ze al eerder onvindbaar, maar heeft niemand het opgemerkt? En wat kan het voor gevolgen hebben voor patiënten?

Me dunkt dat de Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg hier eens naar moet kijken. (Of heeft Rutte c.s. die al wegbezuinigd?)

Daarbovenop komt de mededeling van de NS dat het spoorboekje definitief wordt afgeschaft. Daarmee wordt de noodzaak om de dwaalbandjes zo snel mogelijk te lokaliseren extra groot.