maandag 26 april 2010

uitwerking


Jargon, taal voor insiders bedoeld om buitenstaanders uit te sluiten – ik vind het prachtig. Zoals dit. Het is afkomstig van Tjalling Zondag of/en Hans Overdiep van architectenbureau zofa (modieus geschreven zonder kapitalen en niet alleen in de url: http://www.zofa.nl/) over een recent door hen ontworpen woonwijk.

"Minimale en maximale bebouwingsenvelop"; "opspannen van de bestaande wateras"; "materialisatie van alle woningen"; "gedirigeerd op basis van variaties" – pure poëzie als uit een hermetisch gedicht.

Architectonische uitwerking
Een minimale en maximale bebouwingsenvelop definiëren de noodzakelijke stedenbouwkundige kwaliteit. Belangrijk zijn voldoende hoogte langs de randen van de locatie en het opspannen van de bestaande wateras in oost-west richting.
In programmatische zin wordt verschillend wonen gestimuleerd. Op basis van schematische plattegronden met een ontwerpraster van 7.2 x 7.2 zijn basisvolumes gekoppeld aan bouwkosten. Er is bewust gekozen voor een kubische opbouw, die het uitbreiden en 'zelf ontwerpen' van de eigen woning mogelijk maakt maar tegelijkertijd beheersbaar is. De structuur en architectuur van het gehele project is hiermee gedirigeerd op basis van variaties.
Naast de kubische volumes komt ook de materialisatie van alle woningen voort uit de beoogde onderlinge eenheid. Een plint van donker metselwerk, variërend van heup- tot verdiepingshoogte meandert als een horizontaal lint door het plangebied.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten