donderdag 30 augustus 2012

non NASA


Dit lijkt weer zo een NASA-foto van een pas ontdekt sterrenstelsel, 5 miljard lichtjaren verwijderd van de Melkweg. 
Dat is het niet. 

dinsdag 28 augustus 2012

Narnia?



Ik vind dit plaatje geheimzinnig mooi, als een droom. Er is ook een verwachting of dreiging, alsof iets op het punt staat te gebeuren.
Posted by Picasa

vrijdag 24 augustus 2012

behoeftig




Gezond eten. Men is er al lang mee bezig.
Uit een foldertje met jaartal onbekend van een even anonieme instantie haalde ik dit overzichtje.
Over welke tijd hebben we het hier? Ik vermoed de jaren ’50 van de vorige eeuw. Let op beroepen als ’stenotypiste’, ’broodbezorger’, ’mijnwerker’. Beroepen welke volgens dit staatje alleen door mannen uitgeoefend worden, terwijl vrouwen schijnbaar wel bankwerkten of chauffeerden. Bij het mij onbekende beroep ’ovenist’ wordt nog gevoetnoot: (bij walsen). Een ovenist doet iets in de metaalindustrie, vermoed ik.
Verderop in het foldertje “voorbeeld van een voedingsmiddelenkeuze die beantwoordt aan caloriebehoefte van 3200”:
Brood – 380 gr
Karnemelk – (geen)
Vlees – 170 gr
Groente vers – 300 gr
Aardappels – 400 gr
Margarine – 70 gr
Jam – 40 gr
Melk – ¾ l
Fruit vers – 200 gr
Worst/Kaas – 90 gr
Suiker – 40 gr
Dit is dus uit een tijd dat rijst en pasta onbekend waren op het Nederlandse menu.
Nu ga ik krentenwegge eten. Met een dikke laag boter (per 100 gr 751 Kcal; 0,5 gr eiwit; 83 gr vet; 0,4 gr koolhydraten).

maandag 20 augustus 2012

IM Martin Bril




Dit is het Prinses Amaliaplantsoen (2003) dat zomaar in de buurt van het Máximapark zou kunnen liggen, ware het niet dat het park in Leidsche Rijn te vinden is en het plantsoen voornoemd, vele kilometers daar vandaan.
Zo mogen stedebouwkundigen, wethouders en architecten het graag zien. Moderne architectuur maar niet té, een beetje jaren ’30 en Dudok-achtige elementen (de appartementen rechts), een kinderspeelplaats (“verboden voor honden”) met klimelementen uit een catalogus, een hekje en groen. Er is ook nog een water met een publiek terras, maar dat bevindt zich achter de rug van de fotograaf.
Ik vermoed dat Martin Bril bij het zien van dit wijkje, hele mooie dingen had kunnen schrijven. Ik mis hem zeer.

vrijdag 17 augustus 2012

plaatje





Weliswaar zou dit beeld sprekend genoeg moeten zijn, maar toch een bijschrift. Een saai, doodnormaal, lelijk uitzicht ergens in Nederland. Beide foto’s werden vanaf dezelfde plek genomen. Voor de onderste draaide ik de camera een ¼slag. Deze uitsnede maakt dat er meer lucht is te zien. Het formaat van de foto boven maakt het beeld nog saaier. De horizon deelt het beeld in beide opnamen in tweeën. Dat hoort eigenlijk niet volgens de Fotocursus van Trouw (iets met de Gulden Snede en de Imperativ van Kant) maar ik heb heel bewust de plaatjes geschoten zoals ze hier zijn weergegeven, om iets van de onnadrukkelijke lelijkheid van het Nederlandse landschap vast te leggen. Dit is namelijk het dagelijks uitzicht van de meeste Nederlanders.

zondag 12 augustus 2012

present






Het is zondag. Veel christenen gaan vandaag ter kerke (soms tweemaal). In het Nederlands Dagblad (ND) van 11 augustus 2012 deelt ds. A Scholten, predikant Protestantse kerk Leerdam, zijn bezorgdheid dat er voor de heiligheid van de liturgie te weinig aandacht is. Hij doet dat in onvervalst kanselproza dat ik begrijp, maar de gemiddelde heiden waarschijnlijk raadselachtig vóórkomt:
Als zij [dominees] voorgaan in een kerkdienst, mogen zij Christus niet alleen present weten, maar ook present stellen. Elke opstandingsdag weer, wil zijn aanwezigheid [nl. die van Christus] levende werkelijkheid worden in ons bestaan. En de voorganger mag daarin bemiddelen; […] hij mag het evangelie niet alleen uitleggen en aanwijzen, maar het ook oproepen en aanreiken.
Bijna elke zinsnede in dit citaat heeft een verklarende voetnoot nodig, wil de buitenkerkelijke snappen wat ds. Scholten eigenlijk te zeggen heeft. En dat is veel behartigenwaardigs, maar ik ben dan ook graag gereformeerd.

zaterdag 11 augustus 2012

gaia's wraak


Moeder Natuur, Gaia of hoe je het maar noemen wilt gaat haar eigen gang, terwijl we ons bezig houden met Epke. En gooit alles in de war. Zoals de gescheiden afval verwerking.
Deels daartoe gedwongen door gemeentelijke autoriteiten, deels als mijn particuliere bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot teneinde Moeder Natuur minder te verkrachten, gebruik ik groene, grijze, blauwe, gele kliko’s. Maar Moeder Natuur lijkt er niet blij mee te zijn.
Drie spinnen hebben in één nacht hun jachtgebied ingericht met hun ongelooflijk ingewikkeld mooi web (niet wereldwijd maar zeer lokaal). Deze spinnen – waarvan ik soort en type niet herken, ik ben geen Midas Dekkers – hebben hun web deels bevestigd aan de kliko’s hier ter plaatse. Wanneer ik mijn afval milieuvriendelijk wil verwerken dan moet ik hun web kapot maken. Moeder Natuur frustreert mijn goede bedoelingen. Is dat haar dank of haar Zoete Wraak? 



vrijdag 10 augustus 2012

5.0


Nu ik tot mijn leedwezen de definitieve uitdiensttreding van mijn fotoopnameapparaat moest vernemen, ben ik in de weer met een digifotografisch machientje, ene Pentax Optio WP. 5.0 Megapixels, 3x optical zoom, water proof. Mijn Vectis was dat laatste ook, maar verder is digitaal fotograferen heel anders. De Optio is klein: 10½ x 5 x 2½ cm. Er zit geen zoeker op. In plaats daarvan moet ik met een microscopisch klein (4 x 3) tv-schermpje zo ongeveer bepalen hoe en welke megapixels ik ga herschikken om tot het plaatje te komen dat ik ongeveer weer wil geven. Of de foto gelukt is, weet ik pas wanneer ik een minuscuul datakaartje in de pc stop. Dan kan ik zien hoe het geworden is. Dit digifotograferen lijkt daarmee veel op hoe het toeging in het fotorolletjes-tijdperk. Toen  moest ik (af)wachten op het ontwikkelen en afdrukken (± 5 dagen) voordat ik mijn plaatjes kon beoordelen. Digitaal gaat het veel sneller, maar ik mis bij de Optio een zoeker. Desondanks bracht ik met het apparaat dit beeld voort.  

zondag 5 augustus 2012

simpel


Wat we ook niet vergeten mogen is de omweg die gemaakt moet worden om snel en comfortabel per trein te reizen van Maarssen naar Alkmaar. Vanuit Maarssen ga je namelijk eerst in de tegenovergestelde richting naar Utrecht. In Utrecht neem je dan de ‘sneltrein’ naar Den Helder, welke ook in Alkmaar stopt. Voor mijn gevoel is dit een omweg, die echter sneller en aangenamer is.
Het alternatief is per stoptrein naar Breukelen, daar uitstappen en wachten op de trein naar Amsterdam Centraal, om over te stappen op de trein naar Den Helder. Dit kost wachttijd en alles bij elkaar ben je meer tijd kwijt dan via de omweg Maarssen-Utrecht-Alkmaar.
De meest directe weg is in dit geval dus niet de slimste.
Was het hele leven maar zo eenvoudig.

vrijdag 3 augustus 2012

ongelovig

Koen Haegens is een atheïst.
Zie de Groene Amsterdammer Jrg. 136 Nr. 31 (2 aug. 2012).