maandag 27 februari 2012

pakkans



Zondag mag ik weer mijn nette pak dragen, compleet met overhemd en stropdas in Windsor-knoop. Ik heb drie pakken die ik nooit draag in mijn dagelijks werk, wel voor de zondagsarbeid.

Mijn gewone (werk)kleding bestaat uit spijkerbroek, T-shirt met lange mouwen (of katoenen ruitjes-overhemd) en sweatshirt, maar dan een dunne. Of één van de katoenen broeken die ik al een jaar of tien heb en eigenlijk een beetje te kort zijn. Kwaliteit: C&A, Vögele of Dirk supermarkt aanbieding.

De kostuums + bijbehorende overhemden en dassen zijn een klasse of 10 hoger, hoewel aangeschaft tijdens opruimingen dus minder duur dan de kwaliteit voorschrijft.

Ik hou niet van winkelen voor kleding. Wanneer een broek bijna uit elkaar valt, moet er een nieuwe komen. Aan het kopen daarvan besteed ik nooit meer dan een half uur. 

Mijn kostuums echter hebben bij aanschaf meer tijd vereist. Niet omdat ik een halve of hele dag in Utrecht of Amsterdam winkel-in-winkel-uit loop. Ik ga voor mijn extravagante kleding-aankopen naar het winkelcentrumpje beneden mij. Aan het eind van een kledingseizoen, wanneer er sale/solden/opruiming is. Naar een mannenmodezaak met een mevrouw die niet (of minder) kleurenblind is dan ik. Ik kijk bij de afgeprijsde pakken en heb zo maar een beperkte keuze. Is er een aansprekend model en het past, koop ik het.

En dan wordt de verkoopster in de mevrouw wakker. ‘Daar hoort een mooi shirt bij’, zegt ze, ‘met een mooie das.’ En dankzij haar adviezen worden dat overhemden en ties die ik alleen niet zou durven kopen, met kleuren en motiefjes waarvoor ik terugschrik maar me toch heel goed staan. Vindt de mevrouw. En ik moet haar gelijk geven.  

Ja, en dan wordt het concept ‘nu met 70% korting!’ op de kop gezet. Want de (inderdaad) fraaie shirts + dassen vallen niet onder de kortingsvoorwaarden.  En zo wordt de totale som die ik in gedachten had tientallen euro’s groter en ga ik de winkeldeur uit met een rekening die net zo hoog als de oorspronkelijke prijs van het pak.  

Dan ben ik wel het heertje.

Wanneer ik mijn pak draag, voel ik me anders. Ik ga er rechterop mee lopen en lijk er groter in. Dan hoort men mij met ‘u’ aan te spreken. Al is mijn verschijning die van een hogere bankemployee of zo’n hedge-fund type. In die kringen zijn mijn kostuums niet bijzonder.

[Bij gebrek aan een afbeelding van mij in pak, een willekeurig ander mooi plaatje. Plus gratis & voor niets erbij—het is opruiming—drie citaten van Raza Ryad, aanstormend filmscenarioschrijver in Hollywood, courtesy http://highindustrial.com/]

After a while we discover that some of our beliefs are merely opinions—and a little later, that some of our opinions are just feelings.

Death may have existed forever but life has been around even longer.

Fortunately eagle-eyed Tal, who resides ten hours in the future, alerted me to the issue almost immediately. I promptly corrected it and purged the superfluous entries.

maandag 20 februari 2012

variatie

Met de nieuwe Picasa werktuigen heb ik variaties op twee originele photographieën gemaakt, onderwijl luisterend naar Radio Paradise ("eclectic commercial free Internet radio").

Van beide krijg ik een Pasen-gevoel en het moet nog Aswoensdag worden...




dinsdag 14 februari 2012

tobberig


Nachtelijk getob.

Wat als er géén gevaarlijke klimaatverandering gaande is?
Moet ik al mijn wachtwoorden veranderen?
Is Roemer wel een goed alternatief voor Rutte & De Witte Gedoger?
Welke boeken zal ik naar De Slegte brengen?
Hoe kan ik in bed naar Radio Paradise (internetradio) luisteren?
Krijgt mijn zus, tijdelijk verblijvend in de Dominicaanse Republiek, een onbekende tropische ziekte?
Bid ik wel genoeg? (Nee)
Wanneer ga ik puinruimen in mijn flat?
(Hoelang) kan ik mijn baan behouden?
Wat herinner ik me van de laatste Groene? (en de Trouw van gisteren)
Maakt Damien Rice nog platen?
Wíl ik eigenlijk op Facebook? (Nee)
Met wie heb ik de laatste maanden een warm interpersoonlijk contact gehad?
Wat te denken van Ted van Lieshout’s Mijn meneer?
Waarom rook ik zoveel?
Ben ik de enige die Phil Collins best wel goed vind?
Waarom bel ik Pieter S. niet gewoon?
Zal ik donderdag naar de film gaan? (en zo ja welke?)
Ik heb nieuwe nette schoenen nodig; zal ik daarvoor mijn weinige spaargeld aanwenden? Maar wat als de ijskast kapot gaat?
Wanneer ontdekken ze dat ik een snotterige lamzak van niet-waargemaakte voornemens ben?
Lééf ik wel? 

vrijdag 10 februari 2012

zaadje


Een nieuwe christelijke kerk bouwen? In China?

Tegen mijn vooroordelen, verwachting in en tot mijn verbazing mocht vorig jaar in Huizhou (75 km ten noorden van Hong Kong) een kerkgebouw verrijzen bovenop een berg. Een terechte plek voor een kerk. Plus met een trapdak voor een weids uitzicht, en waar de kinderen kunnen spelen.

Een impressie van het interieur. 

Klik voor meer plaatjes en de overwegingen van het architectbureau O Studio Architects.

Zondags ga ik meestal naar deze kerk, ook mooi, maar in die Chinese Church of Seed wil ik heel graag bidden, zingen, luisteren, en vooral stil zijn.