vrijdag 28 november 2008

moppig

Dan nu maar eens de leukste mop ter wereld, of liever gezegd de grap waar wereldwijd de meeste mensen om moeten lachen. De universiteit van Hertfordshire, benoorden Londen, deed in 2001 onderzoek naar verschillen in gevoel voor humor wereldwijd. Met als beperking dat er wat meer westerlingen en wat minder Afrikanen en Aziaten aan meegedaan hebben. Onderzoekers van het LaughLab van de universiteit (ik probeer me voor te stellen hoe dat laboratorium er uit ziet) vroegen deelnemers hun leukste grap in te sturen. Op grond daarvan maakten ze een top tien van grappen en vervolgens legden ze die weer voor aan lachers in verschillende landen. Om deze werd het meest en hardst gelachen:

De leukste mop ter wereld

Een stelletje jagers [uit New Jersey] loopt in de bossen. Eén van hen valt plotseling. Hij ademt niet meer, zijn ogen draaien weg. De ander pakt zijn mobieltje en belt 112. ’Mijn vriend is dood. Wat moet ik doen?’ De telefonist van 112 zegt: ’Rustig, ik help je wel. Eerst moet je zeker weten of hij echt wel dood is.’ Het is even stil, er klinkt een schot. De jager komt weer aan de telefoon. ’Ja. En wat nu?’

Een uitkomst van het onderzoek was ook: Duitsers [!] hebben het breedste gevoel voor humor, Amerikanen en Canadezen lachen om grappen die hun superioriteitsgevoel voeden. Denen, Fransen en Belgen houden van absurde, surrealistische grappen.

zaterdag 15 november 2008

feiterig

Je kunt het meeste leren van en over jezelf door de ogen van anderen. Daarom is het leuk om in het CIA Factbook 2008 te lezen wat de USAmerikanen over ons te melden hebben.

Zo heb ik geleerd dat het percentage Nederlanders dat onder de armoedegrens ‘leeft’ 10,5% is. ‘We’ produceren 76.000 barrels olie per dag, consumeren 1 miljoen barrels per dag, exporteren 1,5 miljoen barrels p/d en importeren 2,5 miljoen barrels p/d. Onze export partners zijn: Duitsland 24,4%, België 13,5%, Verenigd Koninkrijk 9,1%, Frankrijk 8,5%, Italië 5%, en de VS 4,4%. Import partners: Duitsland 17,6%, China 10,5%, België 9,3%, VS 7,3%, VK 5,8%, Rusland 5%, Frankrijk 4,4% en dan gaat het om “machinery and transport equipment, chemicals, fuels; foodstuffs, clothing”. Onze gemiddelde leeftijd is: 40 jaar (vrouw 41 jaar; man 39 jaar). De samenstelling van de bevolking is: Nederlands 80,7%, EU 5%, Indonesisch 2,4%, Turks 2,2%, Surinaams 2%, Marokkaans 2%, Antilliaans & Aruba 0,8%, ‘ander’ 4,8%. Qua godsdienst ziet het er zo uit: RK 30%, Protestant 11%, Calvinist 6%, ander Protestant 3%, Moslim 5,8%, ander 2,2%, geen 42%. (Dus waar zeurt de Fa. Wilders & Verdonk eigenlijk over).

Het zijn wat willekeurige cijfers, ik geef ze maar even door. Of ze kloppen weet ik niet. Tenslotte was het de CIA die zeker en vast meende dat er massavernietigingswapens lagen opgestapeld in Irak. Ik hoop dat Bush de pagina ‘Nederland’ van het CIA Feitenboek even heeft opgezocht, toen PM Balkenende wegens dringende familie-omstandigheden moest afzeggen voor de Wereldeconomietop. Dan had hij kunnen weten dat de gemiddelde levensverwachting van de Dutch 79 jaar is (vrouwen 82 jaar; mannen 77).

maandag 10 november 2008

vierletterwoord


Van de netstek http://www.picturesofwalls.com/ (te vinden via de link 'Walls of Wisdom' rechtsboven deze pagina.

vrijdag 7 november 2008

Douglass


En dit is een portret van de man.

barak

At a time like this, scorching irony, not convincing argument, is needed. O! had I the ability, and could reach the nation’s ear, I would, today, pour out a ery stream of biting ridicule, blasting reproach, withering sarcasm, and stern rebuke. For it is not light that is needed, but re; it is not the gentle shower, but thunder. We need the storm, the whirlwind, and the earthquake. The feeling of the nation must be quickened; the conscience of the nation must be roused; the propriety of the nation must be startled; the hypocrisy of the nation must be exposed; and its crimes against God and man must be proclaimed and denounced. […] Go where you may, search where you will, roam through all the monarchies and despotisms of the Old World, travel through South America, search out every abuse, and when you have found the last, lay your facts by the side of the everyday practices of this nation, and you will say with me, that, for revolting barbarity and shameless hypocrisy, America reigns without a rival.

Dit zijn de woorden van, nee niet de aankomende president van de VS van A, maar van Augustus Washington Bailey, a.k.a. Frederick Douglass, in een speech t.g.v. de 4e juli, Onafhankelijkheidsdag, bij een herdenking van het ondertekenen van de Declaration of Independence (van Groot-Brittannië).

Hij deed die toespraak in 1852 toen slavernij nog de gewoonste zaak van de wereld was in de VS. En net als Obama was Douglass—de naam die hij aannam nadat hij uit slavernij ontsnapt was—een neger, d.w.z. een zoon van een slavin en een onbekende (witte) plantagehouder.

Andere tijden, terug naar de onze.

donderdag 6 november 2008

zondag 2 november 2008

herkenbaar

De medische industrie, die mijn gezondheid zegt te willen nastreven heeft dr. A. Klink, Minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, zo gek gekregen om mijn “relevante medische gegevens”, samen met die van alle andere Nederlanders, in een grote computer op te slaan, zodat huisartsen, apotheken en ziekenhuizen met één druk op de knop die gegevens kunnen delen.

EPD heet ‘t. Een naam die klinkt als weer een nieuw doping.

Waarbij tientallen artsen betrokken zijn die de graag presterende wielrenner om het hardst verzekeren dat dit middel heus ongevaarlijk is voor de gezondheid èn dat geen enkele bloed- of/en urinetest het kan aantonen. Medisch verantwoord dus.

We moeten collectief aan de EPD. Dat vermindert de kans op medische fauten. Z.E. Dr. A. Klink schrijft invoelend: “Bovendien hoeft u dan niet iedere keer weer uw ziektegeschiedenis te vertellen. Dat voorkomt ergernis. U zult dit misschien herkennen.”

Ergernis, dàt herken ik wel.

Ergernis over dit onzalige idee, dat de geachte minister voornemens is verplichtend voor te schrijven aan alle zorgverleners. Tenmeeste als Eerste en Tweede Kamer het wetsvoorstel dienaangaande goedkeuren.

Ik roep eerdere geldverslindende en niets opleverende automatiseringsprojecten van de overheid in herinnering. Het integreren van de cliëntengegevens van de UWV en CWI, dat nog steeds niet werkt. De OV-chipkaart. Of het Numeri-fiasco van de PKN.

Wìl ik wel dat elke stagiaire bij mijn lokale apotheek straks kan nalezen wat ik allemaal mankeer als ik daar mijn maandelijkse dosis pretpillen kom halen? En wat als de zorgverzekeraars toegang krijgen tot voor hen relevante medische gegevens?

Dr. A. Klink begint een monstrueus IC-project, terwijl ons parlement dat nog moet goedkeuren.

Op dit moment zijn tientallen en waarschijnlijk honderden IT’ers bezig met schrijven en implementeren van vernuftige computerprogramma’s. En straks hoeft het misschien niet eens meer. Ik zie de Kamervragen al voor me, parlementaire onderzoeken, Rekenkamerrapporten, accountantsverklaringen. Miljoenen euro’s voor weer een IC-debâcle.

En de hackers zitten al klaar om mijn gegevens bij de huisarts ‘aan te passen’. Ik ga er van uit dat ze eerst beginnen bij die van Klink’s huisarts, om een voorbeeld te stellen.